Yayın Tarihi: 17.10.2024 20:46

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çetin Büyükvanlı Amfisin’inde TÜBİTAK 2209 Projeleri tanıtım etkinliği gerçekleştirildi. 16.10.2024 tarihinde Saat 10:00’da başlayan etkinlikte Teknik Bilimler MYO Bilgisayar Programcılığı Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yılmaz İnce, “TÜBİTAK 2209 Programı” hakkında katılımcılara bilgi verdi. TÜBİTAK 2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, üniversitelerde öğrenim görmekte olan önlisans ve lisans öğrencisinin/öğrencilerinin hazırladıkları kabul alan araştırma projelerini destekliyor. Program, lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmeyi; ön lisans öğrencilerine ise lisans öğrenimi öncesinde proje hazırlama kültürü kazandırmayı hedefliyor.

Proje kapsamında üniversitelerde öğrenim görmekte olan önlisans ve lisans öğrencisinin/öğrencilerinin hazırladıkları araştırma projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı giderleri için destek sağlanır. Kongre/konferans katılımı, yayın ve patent, konaklama veya gündelik (yeme-içme) masrafları 2209 proje desteği bütçesinden karşılanmıyor. Proje yazacak olanların bu konulara dikkat etmesi gerekiyor.

Doç. Dr. Ebru Yılmaz İnce, “Öğrenciler hazırladıkları araştırma projeleri ile TÜBİTAK’ın çağrı metninde belirtilen tarihler arasında BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi (e-bideb.tubitak.gov.tr) üzerinden programa başvuru yapılmalıdır.” dedi.


Doç. Dr. Ebru Yılmaz İnce, projeye “Kimler Başvurabilir?” sorusunu ise şöyle cevaplandırdı:

 “Başvuru Koşullarına göre;

  • Başvuru sahibinin ön lisans veya lisans öğrenimi görüyor olması,
  • Projenin akademik danışman rehberliğinde yapılıyor olması,
  • Aynı dönemde birden fazla başvuruda ve/veya önceki dönemlerde desteği devam eden bir 2209-A ya da 2209-B projesinde yer alınmamış olunması,
  • Daha önce aynı proje için TÜBİTAK’tan destek alınmamış olması gerekmektedir.
  • Öğrenciler programa bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri Proje Yürütücüsü olarak TÜBİTAK’a karşı sorumludur. Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir.”

2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024 yılı 1. dönem çağrısı başvuruya açılmış durumda. Başvurular 01 Kasım 2024 günü saat 17.30'a kadar TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (tybs.tubitak.gov.tr) üzerinden yapılabilecek.