Programı Hakkında
Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, özellikle son yıllarda meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra mevcut yapı stoğunun depreme dayanıksız olduğu gerçeği acı tecrübeler ile kendini hatırlatmıştır. Bu süreçte, inşaatın önemli parçalarından biri olan yapı denetimin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Can ve mal güvenliğini teminen, çağdaş standartlara ve kurallara uygun kaliteli yapılar yapılması, kontrolsüz ve standart dışı yapılaşmanın önüne geçilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek sistematik ve önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Önlisans (İki yıllık) Yapı Denetimi Programından mezun olan öğrencilerimiz, gelişen teknoloji içerisinde nitelikli ara insan gücü ihtiyacını karşılayacak ve çalışma alanlarındaki görevleri itibariyle teorik bilgi ve uygulama becerilerini azami oranda kazanmış teknik elemanlardır.
Programının Amacı
Yapı Denetimi Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte özel sektörde çalışmak üzere, gelişen sanayileşme ve teknoloji içerisinde nitelikli ara insan gücü ihtiyacını karşılayabilen, plansız, kontrolsüz, kalitesiz ve çarpık yapılaşmayı önleyebilen, can ve mal güvenliğini sağlayabilen, ülkenin kaynak israfını önleyebilen, çağdaş normlara uygun projeler ve yapılar üretilmesine katkı sağlayan, saha organizasyonu, keşif, metraj ve maliyet oluşturabilen ve yapıların onarımı, güçlendirilmesi ve depreme dayanıklı yapıların inşası ile ilgili temel teknik bilgilere sahip olan ve tüm teknik kontrolleri yapabilen teknik ara elemanlar yetiştirmektir.
Gereken Nitelikler
Yapı denetimi programı temel yeterlilik testi yani TYT ile öğrenci almaktadır. 2 yıllık ön lisans eğitim veren bir programdır. Bölümde dersler genellikle sayısal ağırlıklı, laboratuvar ve bilgisayar uygulamalıdır.
Eğitim Süresi
Yapı Denetimi programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Programın Kazanımları
- Yapı projelerinin mevzuata uygun olup olmadığı denetler. Projede yer alan tüm detay ve hesapların doğruluğunu kontrol eder.
- Mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, kontrol elemanları ile birlikte yapıların denetimi faaliyetlerine katılabilir.
- Temel mühendislik konularında deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama konularını bilir.
- Çeşitli inşaat yapılarında, uygun malzeme ve teçhizat kullanımı, tasarımı, yönetimi ve denetimi gibi konuları bilir.
- Yapı denetimi alanı ile ilgili mesleki, etik ve güvenlik gibi konularda sorumluluk bilinci kazanır. Alanının hukuki yönlerini kavrar.
- Yapı Denetimi uygulamalarında gerekli olan modern teknik ve araçları seçebilir ve kullanma becerisi ile bilişim teknolojilerini ve özel uzmanlık gerektiren bazı mesleki paket programlarını kullanabilir.
- Yapıların temel projelendirme safhasında zemin tahkiki olarak isimlendirilen çalışmaları deney yoluyla yapabilir. Zemin türlerini tespit edebilir ve zemin deneyleri yapabilir.
- Mevcut bir yapıda keşif, metraj ve maliyet çıkarabilir.
- İhale ve sözleşme yapabilir, keşif ve iş programlarının hazırlanmasını sağlar, mevcut projelerin okunmasını, yorumlanmasını ve uygulanmasını yapabilir.
- Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve çeşitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileşenlerini seçebilme yeteneği kazanır, mimari-statik proje ve detaylarını çizebilir, yorumlayabilir.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında sorunları tanımlayabilir, çözüm üretebilir, temel düzeydeki teknik bilgi ve becerileri kullanarak analiz eder ve çözüm geliştirir.
- İş sağlığı ve güvenliği, kalite güvence ve standartları meslek etiği konularında bilince sahip olur.
Programdan Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Olanakları
Yapı Denetimi Programından mezun olan öğrenciler, yetki ve sorumlulukları yönetmelikle belirlenmiş olan teknik ara elemanlardır. Mesleki eğitim-öğretim süresince kazandıkları temel teknik bilgi, beceri ve yeterlilikleri doğrultusunda; yapı denetim şirketlerinde, inşaat sektöründe mal/hizmet üreten inşaat firmalarında, mimari ofislerde, şantiyede uygulama yapan firmalarda, çimento ve beton santrellerinde, yapı malzemeleri ve zemin test laboratuvarlarında ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm
Yapı Denetimi mezunu adayların dikey geçiş sınavı (DGS) ile;
- İnşaat Mühendisliği (SAY)